Sladká nebo slaná snídaně? U mě vede jednoznačně sladká. :) Snídaně nasladko je naprosto v pořádku, ovšem pokud se chceme stravovat zdravě a vyváženě, či se snažíme pracovat se svou hmotností, musíme dbát na pár věcí.
U svých klientek, které se snaží zhubnout, se velmi často setkávám se snídaněmi typu ovesná kaše uvařená ve vodě, nebo kousek domácí buchty. Činí tak s vědomím, že přece vločky či celozrnná bábovka jsou to nejlepší pro zdravou snídani. Problémem je, že se jedná o sacharidový pokrm, který zasytí jen na krátkou chvíli a člověk bude mít brzy zase hlad. Pocity hladu a chutě nás potom mohou doprovázet ve zbytku dne, typicky odpoledne a na večer, protože jsme se v první polovině dne dostatečně kvalitně nenajedli.
Proto je důležité ke kaši, buchtě, toastu, palačince atd. přidat zdroj bílkovin! Bílkoviny se v těle nejdéle tráví, a mají tak nejvyšší sytící hodnotu. Proto se (mimo jiné) tolik dbá na vyšší příjem bílkovin při redukci. Ovesnou (či jinou) kaši tedy uvařte v mléce, nebo ještě lépe přidejte do hotové kaše porci jogurtu/skyru/tvarohu/proteinu. Kus upečené bábovky potřete tvarohem, nebo si k tomu nalejte sklenku kefíru. Palačinky neplňte jen marmeládou, ale taktéž přidejte mléčný výrobek. Pokud z nějakého důvodu nemůžete konzumovat mléčné výrobky, dá se zvolit rostlinný protein, sójový jogurt či nápoj, anebo udělat krém z rozmixovaného neochuceného tofu.
+ Aby jídlo bylo vyvážené, chybí nám zdroj zdravých tuků, jako jsou ořechy, semínka atd. Stačí v menším množství, protože tuky mají zase vysokou energetickou hodnotu.
Na závěr chci dodat, že do vyvážené sladké snídaně, si klidně můžete propašovat kostičku či dvě vaší oblíbené čokolády či sušenky. A můžete si taky občas dát tu necelozrnnou bábovku posypanou cukrem od babičky. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat