úterý 11. ledna 2022

Dhal z červené čočky s rýží a balkánským sýrem

Jak je na tom toto jídlo to nutričně:
  • čočka jako bohatý zdroj vlákniny, komplexních sacharidů + rostlinných bílkovin
  • zelenina zdroj vlákniny + vitamínů
  • kokosové mléko zdroj tuku
  • sýr zdroj bílkovin + tuku
  • rýže zdroj komplexních sacharidů 

INGREDIENCE
Množství ingrediencí je individuální, dělám to vždy spíš tak od oka. Každopádně tady to vyšlo tak na 3-4 porce :)

  • červená čočka cca 150g
  • plechovka krájených rajčat
  • nastrouhaná nebo nakrájená mrkev (já tentokrát dala místo mrkve nakrájenou cuketu a též dobrá volba)
  • menší cibule
  • kokosové mléko cca půl plechovky nebo i méně, dle toho jak máte směs hustou
  • kari, římský kmín mletý, koriandr, sůl, pepř, pokud chcete chilli
  • balkánský sýr nebo feta (varianta s opečeným tofu nebo tempehem by taky nebyla k zahození!)
  • + vaše oblíbená rýže, já ráda jasmínovou nebo parboiled a občas vyměním za rýži natural tedy celozrnnou
POSTUP
Cibulku nakrájejte na drobno a orestujte na 1PL řepkového oleje, rovnou na cibuli můžete přidat kari. Přidejte mrkev/cuketu, krátce orestujte s cibulí a poté tam hoďte propláchnutou červenou čočku. Podlijte vodou tak, aby se v ní čočka vařila, ale zase né moc, raději budeme postupně dolévat dle potřeby po přidání dalších tekutých ingrediencí. Okořeňte. Dále přidejte rajčata a případně dolejte trochu vody, míchejte. Na závěr po lžících přilévejte kokosové mléko. Důkladně promíchejte a ještě dochuťte dle potřeby.
Na talíř nandejte uvařenou rýži, polijte čočkovou směsí, navrch rozdrolte sýr a pokud máte, ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat