Vím, že se toto téma na internetech omílá pořád dokola, nicméně stále a pořád se setkávám s jasným rozdělováním potravin na ty zdravé a nezdravé, s výčitkami při konzumaci těch nezdravých, s údivem, že jak to, že já jako nutriční terapeutka, to nezdravé jím! Chci tedy vyjádřit také můj pohled na zdravou stravu. Myslím, že právě v oboru výživy není opakování nikdy na škodu, stejně tak jako sbírání názorů od více odborníků, které se často liší, a udělat si z toho pak vlastní obrázek.
Démonizování a zakazování určitých potravin, nebo celých skupin potravin je špatně. Není nutné, ba ani vhodné, z jídelníčku cokoliv úplně vyřazovat (Pokud se samozřejmě bavíme o zdravém jedinci, v případě určitých onemocnění, alergií apod. nastává situace jiná. Nebo pokud vám ta potravina zkrátka nechutná.). Zároveň ale neříkám, že by na skladbě jídelníčku nezáleželo a ať do sebe klidně cpete co vás napadne. :D
Základem zdravého jídelníčku a celkově vztahu k jídlu je
uvědomit si, že vše je o vyváženosti, pestrosti a dostatečnosti vašeho
jídelníčku. Základem je též dlouhodobá udržitelnost - naučit se stravovat tak,
aby vám to vyhovovalo, aby to pro vás bylo normální. Jídlo potřebujeme k
životu, ale život se nemá točit jen okolo jídla. Nemělo by vás jídlo stresovat,
ani být vaší jedinou prioritou. Nevylučuje to ale to, že jídlo je pro nás také
požitkem a potěšením, je součástí společenských setkání atd. Dovolte si jídlo
užívat.
Nemusíte mít neustálé výčitky z každého zákusku z oslavy, ze
svíčkové od babičky, nebo ze sklenky vína s přáteli. Hlavní je to, jak se stravujete
většinu běžných dní. Jak jsem již zmínila, základem je vyvážený jídelníček.
Pokud budete mít v jídelníčku dostatek všech živin ve vhodném poměru a v dostatečném energetickém množství, to vše bez zákazů vašich oblíbených pokrmů,
vaše tělo nebude mít potřebu se něčeho přejídat, ujídat, mít z jídla výčitky,
nebo o něm neustále přemýšlet. Naučte se dopřávat si vaše oblíbené
pokrmy/potraviny, o kterých máte pocit, že nespadají do definice
"zdravé", příležitostně, občas, když na ně dostanete chuť. Zákazy
vedou jen k většímu chtíči a chutím. Správným řešením je upravit množství - velikost
porce a/nebo frekvenci konzumace onoho pokrmu.
Příklad, abyste chápali o čem mluvím: Pepa je zvyklý sníst
téměř každý den minimálně půl tabulky čokolády (tady si dosaďte jakou potravinu potřebujete). To není zdravé množství. Pepa
chce zhubnout a tak si čokoládu úplně zakáže - kvůli tomu přece přibírá.
Nějakou dobu to vydrží, ale pak nastane situace kdy neodolá (oslava,
narozeniny, stres...), dá si kousek, ale protože si čokoládu tak dlouho
odpíral, neudrží se a sní čokoládu celou. Následuje kolotoč výčitek, opětovných
zákazů a přejedení. Netvrdím, že takto bude reagovat každý (ve výživě je vše
hodně individuální), ale je to opravdu častá situace. Správným řešením je, že
si Pepa čokoládu do jídelníčku zařadí, ale v daleko menší míře - např. každý
den 3 kostičky přidá ke svačině, či sladké snídani a postupně ji bude jíst i
méně často. A ne, nemusí mléčnou čokoládu nutně měnit za hořkou, když mu
nechutná. To vše samozřejmě v kontextu celého jídelníčku a energetické potřeby.
:)
Když chcete zhubnout/přibrat, tak je samozřejmě nutné
jídelníček upravit a dodržovat nějaká pravidla (dočasně), především
energetickou bilanci (při hubnutí být v kalorickém deficitu a naopak). Pořád to
jde ale poskládat tak, abyste se svých oblíbených jídel nemuseli úplně vzdát. Nevěřte
proto prosím "odborníkům", kteří vám naordinují jen kuřecí s rýží a
zeleninou či salát se salátem a přísný zákaz všeho, co obsahuje byť jen zrnko cukru, nedej bože
bílé mouky, tuku apod.
Ještě mě napadá dodat, že zdravé jídlo se nerovná dietní,
neboli nízkokalorické jídlo. Takže zase jsme u toho – pozor na množství (např.
ořechy, které mají pozitivní vliv na zdraví, ale vysokou energetickou hodnotu –
tzn. jíst v malých porcích).
Pokud nevíte jak jídelníček udělat vyváženým, nechte si
pomoci od nutričního terapeuta. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat