úterý 23. srpna 2016

CUKETOVÉ BRAMBORÁČKY Z TROUBY |VEGAN|


Bramboráky jsem měla vždycky ráda, ale už hrozně dlouho jsem žádný neměla. To bude tím, že u nás doma je nikdo nedělá a bramborák, který dostanete na nějaké akci nebo v restauraci, je nasáklý snad půl litrem oleje. 
Pokud byste raději lehčí a zdravější variantu, zkuste tyto cuketovo-bramborové placičky. Já je upekla v troubě bez přidaného oleje a i tak byly výborné - chuťově mi opravdu připomněly klasické bramboráky. Vůně majoránky a česneku, okraje hezky křupavé a vevnitř vláčné. Lahůdkové droždí jim dodá šmrnc. 
A jestli byste si je přeci jen radši osmažili na pánvi, tak to klidně udělejte ;) 

..Ingredience..

větší cuketa
3 brambory
2 lžíce lněného semínka
cca 1/2 hrnku pohankové mouky
2 stroužky česneku
2 lžíce lahůdkového droždí
majoránka
sůl
pepř


..Postup..

Lněné semínko pomeleme, v mističce ho smícháme se 3 lžícemi vody a necháme pár minut stát. Nastrouháme cuketu a vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme k ní oškrabané nastrouhané brambory, mouku, lahůdkové droždí a lisovaný česnek dle chuti. Solí nešetříme, cuketa i brambory jí potřebují na ochucení více. Dále špetku pepře a cca lžíci majoránky. Přidáme namočené lněné semínko a vše smícháme dohromady. 
Připravíme si na 2 plechy pečící papír a lžící na něj naděláme menší placičky, né moc vysoké. 
Pečeme v předehřáté troubě na 180-200C cca 35min - až budou okraje hezky dokřupava zezlátlé. 

...
Skvělé jsou jen tak samotné, ale můžete je použít jako přílohu, nebo k nim připravit nějakou omáčku či dip ;)
...
Chtěla jsem zkusit veganskou variantu a použít místo vajíčka mleté lněné semínko s vodou. Funguje to! :D  


Žádné komentáře:

Okomentovat