úterý 11. ledna 2022

Chlebík s tuňákem a olivami + pár řádků o rybách

Co se skvěle hodí když máš už fakt hlad ale nestíháš/nechce se ti něco vyvařovat? Tuňák v olivovém oleji na chlebíku s olivami a zeleninkou jako lehčí oběd nebo sytá svačina. 


V plechovce bývá oleje zbytečně moc, takže něco nejdřív odleju ať mi to na tom chlebu neplave. :D Ale jinak je oliváč svým složením super a celé jídlo je už dobře ochuceno. Navrch černé olivy a k tomu nějakou tu zeleninku. Do jiných jídel ale volím raději tuňáka ve vlastní šťávě, tedy bez přidaného oleje, s minimem tuku - např. do salátů a těstovin. Olej si do těchto jídel přidám sama v daleko menším množství, než by bylo v plechovce. 

Tuňák v plechovce je fajn zdroj bílkovin, který nemusíte nijak připravovat. Obsahuje ale více soli a pravděpodobně nízké množství methylrtuti, které ale není nebezpečné v tak malých dávkách, které běžně v porci tuňáka sníme. Každopádně všeho s mírou. Pozor by si ale měly dát těhotné a kojící ženy, i ty co těhotenství plánují, protože rtuť je nebezpečná pro vývoj nervového systému miminka! Doporučuje se omezit konzumaci max. na 1 porci (cca180g) týdně. To ovšem neplatí jen pro tuňáka, ale hlavně pro čerstvé velké dravé ryby jako žralok, mečoun, štika.. Ty by maminky neměly konzumovat vůbec. 

Ryby jsou ale důležitým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, selenu, jódu.. Přispívají k preveci kardiovaskulárních onemocnění a u dětí podporují růst. Proto bychom je měli do jídelníčku zařazovat. Alespoň 2x týdně. Nejméně rtuti obsahují ryby jako např. losos, sardinky, kapr, pstruh, treska..ty jsou vhodné i pro maminky. :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat