pátek 21. dubna 2017

Raw makové proteinové tyčinky

V poslední době se na trhu objevila fůra nejrůznějších raw tyčinek. Musím říct, že jsem si je hned zamilovala - je to skvělá sváča na cesty, taky dobrá záchrana když nestíháte, nebo když jste někde venku a honí vás mlsná, tak konečně máte v obchodech na výběr i něco jiného než čokolády a skládanky. Složení těchto tyčinek je čistě přírodní, základem je nějaké sušené ovoce - hlavně datle + nějaké oříšky či semínka a to je vše.

Ještě lepší jsou tyčinky obohacené proteinem, protože ty vám dodají všechny živiny a nejlépe zasytí. U proteinových tyčinek běžně dostupných v obchodech si ale dávejte velký pozor na složení! Seznam ingrediencí bývá dlouhý jako noviny a u těch levnějších tyčinek to ani nebývá nic zdravého. 
Raw tyčinek s proteinem jsem zatím viděla jen pár, např. od značky Bombus a ty můžu doporučit :) 

Ceny tyčinek jsou ale většinou celkem přemrštěné a proto když máte čas, vyplatí se vyrobit si do zásoby doma vlastní. Není to nic těžkého a stačit vám bude jen pár základních surovin, které si dle chuti a fantazie můžete různě obměňovat a zkoušet nové a nové kombinace!

Já tu tentokrát mám kombinaci pro milovníky máku. Tyhle tyčinky chutnají jako náplň makových buchet!


Ingredience na 6 tyčinek po 50g:


150g datlové pasty/nebo sušených datlí
100g kešu natural
50g mletého máku
40g rýžového vanilkového proteinu Growing Naturals (lze použít i jiný protein, ale nezaručuju potom konzistenci)
+dle potřeby lžíce či dvě vody 

Postup:

Pokud nemáte datlovou pastu (už rozemleté datle), tak doporučuji datle nejprve aspoň na chvíli namočit v teplé vodě aby změkly a lépe se vám mixovaly. Stejně tak můžete namočit i kešu ořechy. Pokud ale máte výkonný mixér, tak by to měl zvládnout i bez toho ;) 

Takže nejprve si rozemeleme kešu - nemusíme úplně, lepší když zůstanou malé kousky na křupání. Zvlášť rozmixujeme datle na pastu. Přendáme společně do mísy, přidáme protein, mák a rukama začneme zpracovávat "těsto". Bude to hodně lepit a bude to chtít trošku trpělivosti, ale spojí se to, uvidíte! :D Pokud bude konzistence moc sypká a nebude to držet při sobě, přidejte pár lžic vody a hned to půjde lépe. 

Druhou, asi méně pracnou variantou je, že všechno nasypete společně do mixéru a necháte to na něm. Já mám ale malý mixér a všechno by se mi tam nevešlo a bylo by to i hodně hutné, tak jsem to nechtěla pokoušet a radši si mákla rukama :D 

Až bude hmota držet při sobě, tak si ji rozdělíte na kuličky a vytvarujete z nich tyčinky..nebo si klidně nechte ty kuličky :P Já si je odvažuju po 50g.
Zabalte je do potravinářské folie, alobalu, nebo je dejte do krabičky. Skladujte v lednici. Neřeknu vám jak dlouho vydrží, myslím si že týden i dva určitě. Každopádně u nás jsou hned fuč a myslím, že to budou i u vás! ;P

Nutriční hodnoty 50g:

E 203kcal B 8,7gS 24g (cukry 15g) / T 9,6g/ Vláknina 3,6g


1 komentář: